A felhasználói élmény növeléséhez, weboldalunk sütiket használ. Bővebb információért olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat!

2022 nov. 27

Tavaly hagyományteremtő őszi rendezvény létrehozásának szándékkal indították útjára, idén már rutinosabban tartották meg Zalacsében a Csipkebogyó Kulturális és Gasztronómiai Fesztivált. Október 12-én délután így finom illatok és ínycsiklandó étkek várták a programra látogató-kat. Helyi, környékbeli és őrségi őstermelők, kézművesek közreműködésével fűszernövények, méztermékek, horgolt kézimunkák kirakodóvására nyílt. A falu tavaly elkészült kemencéjénél kukoricamálé és krumpliprósza készült, mellette pedig Pecsics Zoltán polgármester sütött gesztenyét.

– A tavalyi program sikerén felbuzdulva szerveztük meg másodszorra a rendezvényt. A környéken több helyen szüreti- és murcifesztivált tartanak, igyekeztünk olyant kitalálni, ami máshol még nincs. A környékbeli programok miatt sajnos kevesebben hozták el portékáikat, de így is színes kínálat várja a látogatókat – árulta el Rajnai Barbara, a szervezők egyike.

A vendégek körében nagy keletjük volt a különböző lekvároknak. A hagyományos barack, szilva, meggy mellett bodza, csokismeggy, vérbarack, mintegy két tucatnyi lekvárt lehetett kóstolni. A rendezvényen természetesen csipkebogyóból készült lekvárt, teát, süteményt is kínáltak.

Lendvai Ferencné évek óta foglalkozik a csipkebogyó felhasználásával: Többféle gyümölccsel foglalkozom, mi leginkább a vegyes lekvárokat szeretjük. A gyümölcsök java otthon terem, a csipkebogyót a környező erdőkben, mezőkön pró-báljuk begyűjteni. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a megfázásos időszakban nagyon hasznos a csipkebogyó tea, melyhez a bogyókat szedés után frissen vagy szárítva is lehet használni. Lekvárfőzésnél a tisztítás után megfőzzük, majd a darálást, passzírozást követően főzzük belőle a lekvárt – árulta el a helyi termelő, aki különböző lekvárokkal, savanyúságokkal, befőttekkel, szörpökkel, horgolásokkal is készült a programra.

Az est közeledtével a program a kultúrház színpadára költözött, ahol a Csébi Csajok, a Lábas Pajtások, a Salla Néptáncegyüttes, a Zalaszentgyörgyi Néptánccsoport és a Botfai Citerazenekar adta elő műsorát.

Zalalövő és környéke – 2013 október

Link: További képek a galériában!

EugyintezesBanner6

Korábbi cikkek

Statisztika

Ma30
Tegnap63
Héten408
Hónapban1648
Mindösszesen261672

IP: 3.236.143.121 - Unknown - Unknown 2022-11-27

Impresszum