A felhasználói élmény növeléséhez, weboldalunk sütiket használ. Bővebb információért olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat!

2022 nov. 27

 

Tisztelt Lakosság!

 

Ezúton szeretném emlékeztetni Önöket Zalacséb Község Önkormányzati Képviselő-testületének a tűzgyújtásról és a levegő tisztaságának védelméről szóló 13/2006. (XI. 20.) önkormányzati rendelet előírásaira:

 Tilos égetni gyermekintézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint a magasfeszültségű vezetékek alatti kiskertekben, a véderdők és helyi védelem alatti területeken.

 

Avart és kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad elégetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

 

 A lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében az avar és kerti hulladék égetése évente október 1-je és május 1-je között lehetséges, az időjárásától függően a jegyző ettől eltérő időszakot is meghatározhat.        

 Az égetést a reggeli és esti talajközeli inverzió (levegőréteg hőmérsékleti változása) miatt hétköznap kedden és pénteken 9 és 19 óra között lehet végezni szélcsendes időben. Hétvégén és ünnepnap égetni tilos.

 Avar és kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő (füst, bűz, pernye, hőterhelés) hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni a szomszédos telken lévő épületektől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon belül nem szabad. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékben levő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Az égetést 18 éven felüli személy végezheti. Avart és kerti hulladékot magánszemélyek csak saját telkükön égethetnek, közterületen nem.

 Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait).

 

 A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy legalább 50 l vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot stb.

 

 Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - meg kell szüntetni.

 

 A tűzvédelmi hatóság által kihirdetett időszakokban tüzet gyújtani tilos.

 Kérném Önöket a rendeleti előírások betartására.

 

 

                                                                                                 Nagy Szilvia sk.

                                                                                              kirendeltség-vezető

EugyintezesBanner6

Korábbi cikkek

Statisztika

Ma26
Tegnap63
Héten404
Hónapban1644
Mindösszesen261668

IP: 3.236.143.121 - Unknown - Unknown 2022-11-27

Impresszum