A felhasználói élmény növeléséhez, weboldalunk sütiket használ. Bővebb információért olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat!

2021 márc. 01

 

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy 2015. március 5-én hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely új rendelkezéseket tartalmaz a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozóan.

Az OTSZ 225. § (1) bekezdése értelmében tilos belterületen szabadtéri égetést végezni, kivéve, ha azt más jogszabály – így különösen önkormányzati rendelet – megengedi.

 Zalacséb Község Önkormányzati Képviselő-testületének a tűzgyújtásról és a levegő tisztaságának védelméről szóló 13/2006. (XI. 20.) önkormányzati rendelete 4. §-a értelmében az avar és kerti hulladék égetése évente október 1-je és május 1-je között lehetséges, az adott év időjárásától függően a jegyző ettől eltérő időszakot is meghatározhat. Az égetést a reggeli és esti talajközeli inverzió (levegőréteg hőmérsékleti változása) miatt hétköznap kedden és pénteken 9 és 19 óra között lehet végezni szélcsendes időben. Hétvégén és ünnepnap égetni tilos.A tűzvédelmi hatóság által kihirdetett időszakokban tüzet gyújtani tilos. Belterületen mezőgazdasági termelés során keletkező növényi hulladékot égetni tilos! Külterületen, lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése tilos!

 Felhívom figyelmüket, ha az égetést nem a fenti rendeletben meghatározott napon vagy időpontban végzik, a tűzvédelmi hatóságnak meg kell indítania a tűzvédelmi hatósági eljárást.

 Ha a helyszínen lévő tűzoltó egység megállapítja, hogy a belterületi szabadtéri égetést nem a rendeletben meghatározott napon, időben végzik, fel kell szólítania az égetést végző személyt, illetve az ingatlan tulajdonosát, használóját az égetés azonnali befejezésére, a tűz eloltására és helyszíni bírságot kell kiszabni a szabálytalanságot elkövetővel szemben, ha az ügyfél azt a helyszínen elismeri.

A fentiek alapján a szabálytalanságot elkövetővel szemben a katasztrófavédelmi kirendeltség a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 249/2011. (XI. 7.) Korm. rendelet 1. melléklet 40. sor alapján 20.000 – 60.000,- Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírságot szab ki.

 Kérem Önöket az önkormányzati rendeletben foglalt napok és időpontok betartására.

 Zalacséb, 2015. március 18.

Nagy Szilvia sk.

kirendeltség-vezető

                                                                                                

 

 

  Letölthető dokumentumok:

 - Hirdetmény pdf formátumban 

EugyintezesBanner6

Korábbi cikkek

Statisztika

Ma45
Tegnap39
Héten45
Hónapban45
Mindösszesen224930

IP: 18.210.12.229 - Unknown - Unknown 2021-03-01

Impresszum